Een dier voelt zich fijn als niets moet en alles mag

Anima Felis – dierenfotografie werkt vanuit de vertrouwde omgeving van het dier en niet met een mobiele studio die doorgaans gebruik maken van neutrale achtergrondschermen. Dit geeft al direct een andere sfeer dan bij de meeste dierenfotografen. De vertrouwde omgeving is bekend voor het dier en brengt hierdoor de minste stress met zich mee. Stress bij dieren is sowieso niet prettig, maar is ook merkbaar op een foto. Enkele voorbeelden waaraan je de aanwezigheid van stress kan zien zijn de stand van de oren, snorharen, de grootte van de pupillen en de houding van de staart. “Stress”  hoeft niet altijd negatief te zijn. Het kan ook zo zijn dat het dier het best even een beetje spannend vind en dat is natuurlijk helemaal niet erg.
Daarom is het in ieder geval ook belangrijk dat je als dierenfotograaf niet alleen verstand hebt van fotograferen maar ook enige kennis van dieren in huis hebt. Je moet zogezegd de dierentaal kunnen verstaan. Je moet kunnen luisteren naar het dier en hier op de juiste manier op reageren. Om zo samen, fotograaf en dier, de mooiste foto’s te maken.

Hoe gaat Anima Felis – dierenfotografie te werk

Bij binnenkomst wordt er eerst kennis gemaakt met de aanwezige mensen in het huis. Van daaruit krijg ik ook meer informatie over het dier, of dieren. We hebben tenslotte een gezamenlijke passie. Dieren! Dit geeft ondertussen het dier ook gelijk de kans om te wennen aan die vreemde dame die zojuist is binnengekomen. Komt het dier nieuwsgierig kijken of wordt er vanaf een afstandje gekeken. Allemaal informatie die erg bruikbaar kan zijn tijdens de shoot. Vervolgens worden langzamerhand de eerste proeffoto’s gemaakt. Dit is ook vooral om in het begin te zien hoe het dier reageert op de camera, het geluid van de sluiter, de flits etc.

Zo heb ik onlangs een fotoshoot gedaan bij een ietwat verlegen kat, Nina. Ze kroop na een tijdje toch weg. We hebben haar toen even met rust gelaten en wat gekletst bij een bakje koffie. Na enkele minuten kwam Nina vanzelf weer tevoorschijn en hadden we weer de kans om verder te gaan. Ze kwam even een kroel halen om vervolgens weer te willen poseren voor de camera.

Dieren fotograferen vergt tijd.

Gemiddeld staat er 1,5 tot 2 uur voor een shoot van 1 tot 2 dieren. Gaat het voorspoedig dan kan het natuurlijk korter zijn. Heeft het dier langer de tijd nodig of zijn er diverse omstandigheden die voor vertraging zorgen. Geen enkel probleem. Dan nemen we er gewoon wat langer de tijd voor.

Vragen?

Mochten er toch nog onduidelijkheden zijn? Dat kan, geen probleem en stel deze gerust. Kijk op de contact pagina voor de diverse manieren om contact op te nemen.